Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je streda , 19. február 2020, meniny má Vlasta , zajtra Lívia
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
janfebruár 2020mar
poutstštpisone
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678
Počasie
Správy Új szó
Szlovák film a Berlinale versenyében
Szlovák film a Berlinale versenyében Tallósi Béla 2020. 02. 19., sze - 18:13
berlinale
Friss ikon
Off
Törzs

Cannes, Velence és Karlovy Vary mellett a Berlinale a legfontosabb európai filmes mustra, amelyet tizennyolc évig Dieter Kosslick vezetett. Tisztségét most kettéválasztották: a rendezvény művészeti igazgatója Carlo Chatrian olasz filmes szakember lett, ügyvezető igazgatója pedig a holland Mariette Rissenbeek. Munkatársaikkal együtt a csaknem nyolcezer beküldött film közül a fő szekciók programjába 242 alkotásnak adtak zöld utat (fő a versenybe 18 alkotást válogattak be), a tematikus különprogramok keretében pedig további 98 művet mutatnak be.
A február 20-án kezdődő mustra első sajtótájékoztatóján már bejelentették: az idei nagyjátékfilmes mezőnyben a „sötét színek” dominálnak, hiszen a beválogatott produkciók egytől egyig „illúziók nélkül tekintenek a valóságra. És nem azért, hogy félelmet gerjesszenek, hanem azért, mert fel akarják nyitni a szemünket”. Bár a művek kiválasztásánál mindig a minőség a döntő, a Berlinale sosem titkolta: elsősorban az aktuális társadalmi és politikai kérdések iránt nyitott. Fontos szempont lett az is, hogy a rendezők között mind nagyobb arányban legyenek jelen a nők. A 18 idei versenyfilm közül hatot rendezett nő. Figyelnek a nemzetközi megoszlásra is. A versenyművek között lesz amerikai, norvég, argentin, indiai, francia, német, kambodzsai, iráni, dél-koreai, ukrán és tajvani produkció. 
Berlin szereti a magyar filmet. Legutóbb, 2017-ben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte el az Aranymedvét, előtte, 1975-ben pedig Mészáros Márta az Örökbefogadásért. A szlovák filmesek közül Dušan Hanák az egyetlen, aki rendezőként nyert. 1989-ben a Szeretlek, szeress című munkájáért, amelyben Csákányi Eszter is szerepelt, Ezüstmedvével jutalmazták. Ugyanebben az elismerésben részesült Szabó István a Bizalomért, 1980-ban.
Az idei mustrán a szlovák film kerül erősebb fénybe. Mira Fornay új filmje, a Nyelv nélküli békák a játék- és dokumentumfilm határán állva szól a családon belüli erőszakról, pontosabban a bűncselekmény elkövetőjének egyetlen napjáról. Egészen más témával vált érdekessé a Berlinale számára Viera Čákanyová FREM című filmje. A klímaváltozás, a globális felmelegedés, az emberiségnek a természettel szemben elkövetett rutinszerű támadásai az Antarktisz jégmezőit közel hozó film mozgatórugói.
A Berlinale nemzetközi filmpiacán is jelen lesz a szlovák film. Marek Škop Karlovy Varyban Kristályglóbuszt nyert alkotása, a Legyen világosság az egyik, Mariana Čengel Solčanská Disznó című friss munkája a másik.
Csendben, már-már hírzárlat közepette készült el Ivan Ostrochovský Szolgálók című opusa, amely bekerült az új, Encounters verseny erős mezőnyébe. A rendező már vissza-visszatérő vendége a mustrának. Ott volt első játékfilmjével, a Kecskével, amelynek hőse, az egykori ökölvívó-bajnok többéves kihagyás után terhes barátnője anyagi megsegítése miatt száll ismét ringbe. Ostrochovský a világ különböző fesztiváljain tizenegy díjat nyert ezzel az alkotásával. A Kerekes Péterrel és Pavol Pekarčíkkal közösen megrendezett Bársonyos terroristák című dokumentumfilmjükkel is eljutott Berlinbe, de a legnagyobb reményekkel most, a Szolgálókkal utazott a német fővárosba. Itthon, szakmai körökben már komoly elismerést váltott ki a filmmel, a nézők március 19-től láthatják a mozikban. A Szolgálók nyitja meg március 11-én a pozsonyi 27. Febiofest Nemzetközi Filmfesztivált. Most már csak az a kérdés, hogy fogadják az alkotást a Berlinalén.
Ostrochovský Szolgálók című alkotásának főhősei egy papi szeminárium növendékei a 80-as évek Csehszlovákiájában. A film forgatókönyvét Marek Leščák írta, konzultánsa a brit Rebecca Lenkiewicz, az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski munkatársa a következőket nyilatkozta a Szolgálókról: „Erős, felkavaró történet ez az ártatlanság elvesztéséről, az egyén és egy zárt közösség, vagyis az individuum és a társadalom folyamatos küzdelméről. Már a forgatókönyv olvasása közben lepergett előttem a film, a képi világa és az érzékenysége pedig egyszerűen lenyűgözött.”
A rendező szerint univerzális a téma. „A felnőtté válás stációiról és a valósággal való kemény konfrontációról szól a film. Két főhősének, Michalnak és Jurajnak, miközben felsőbb erők hatása alatt állnak, maguknak kell eldönteniük, hogy teljesítik-e a kommunista párt velük szemben támasztott elvárásait, vagy elutasítva az együttműködést, kiteszik magukat a titkosrendőrség megfigyeléseinek, támadásainak. Betörhetők-e vagy sem, kiszolgálják-e a totalitárius rendszert vagy kitartanak saját morális értékrendjük mellett? – ez itt a fő kérdés. Nekik, egyedül kell eldönteniük, melyik utat választják.” 
Ostrochovský hangsúlyozza: „A társadalom jelentős része elfogadta a régi rendszert, de csak azért, hogy így legyen láthatatlan és sebezhetetlen. Azok viszont, akik nem vegyültek ezzel a réteggel, sok mindent kockáztattak, sokszor még az egzisztenciájukat is. A hatalmi rendszertől való félelmük gyakran paranoiává fokozódott.”
A szlovák–román–cseh–ír koprodukcióban forgatott film két főszerepét Samuel Skyva és Samuel Polakovič alakítja. Egyikük sem hivatásos színész, mégis hitelesen mozognak a kamera előtt. Szlovák részről Milan Mikulčík és (a rendező) Martin Šulík kapott fontos szerepet a filmben, de ott egy ismerős román arc is. Vlad Ivanovot Nemes Jeles László Napszállta című filmjében láthatta a néző. Ők viszik a hátukon a Szolgálókat.

Bevezető

Új köntösben és új igazgatóval várja vendégeit az idei, immár 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet röviden csak Berlinalénak nevez a világ. Magyar alkotás 
nem lesz versenyben, szlovák viszont igen, méghozzá nem is akármilyen.

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szabó G. László
Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny”
Mózes: „Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny” Szalay Hajnalka 2020. 02. 19., sze - 17:46
kep
Friss ikon
Off
Törzs

„A jelenlegi kétpárti modell zsákutcának bizonyult” – állt a Megújult magyar érdekképviseletet című nyílt levélben, amelyet Ön is aláírt még tavaly nyáron. Ennek ellenére ismét két magyar párt indul a választáson. Mi a különbség az akkori kétpárti modell és a jelenlegi között?

Az egyikben azok találkoztak, akik össze akartak fogni. Már nem az MKP és a Híd áll egymással szemben, hanem egy olyan pártszövetség, aminek része az MKP, része néhány volt hidas politikus, és több civil és független szereplő, akik eddig nem voltak a politikában. Másik oldalon pedig van a Hídnak azon része, amely valamiért nem akart megegyezni vagy valamiért maradt a pártban. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült egy szélesebb együttműködést kialakítani, de aki ki akarta magát ebből zárni, azzal nem is lehetett. Bízom benne, hogy március elseje után ez meg fog változni. Február 29-én arról is dönteni fogunk, hogy az együttműködés vagy az elmúlt 10 évre jellemző megosztottság útján megyünk-e tovább. 

A levél egyik kulcsmondata, hogy a „megoldás egy közös lista – személyi változásokkal, tartalmi reformmal.” Nyomást akartak gyakorolni a magyar pártokra, elősegíteni az együttműködést. Ehhez képest az aláírók egy része megalapította az 5. szlovákiai magyar pártot, maradt a kétpárti rendszer. Mindezek után helyes dolog összefogásról beszélni?

Igen. Nyitottságot eredményezett, hiszen egyrészt új szereplők tűnhettek fel a politikában, másrészt pedig, ha minden maradt volna a régiben, lett volna egy csomó olyan ember, aki nem ment volna fel sem az MKP, sem a Híd listájára. Miután nyár végén a Híd Országos Tanácsa elutasította a koalíciót az MKP-val, nem nagyon volt választásunk: vagy hagyjuk, hogy az egész összeomoljon, vagy alapítunk egy platformot, ahol mindenki találkozhat. A mi ambíciónk az volt, hogy a lehető legtöbb ember találkozzon, örültem volna, ha még többen vannak ebben a projektben. 

Az MKP és a Híd azonban megegyezett egy közös választási pártban. Menyhárt József az Új Szónak azt nyilatkozta, a megváltozott politikai helyzet miatt utasították el a Régiók Pártja Híd–MKP-t, ugyanis bejegyezték az Összefogást.

Erről az MKP-t kellene megkérdezni, mi ekkor külső szereplők voltunk. Akkor nem a két párt egyezett meg, hanem a tárgyalódelegációik, standard eljárás, hogy ezt jóvá kell hagynia a pártszerveknek – az MKP visszaküldte a delegációt, hogy szélesebb, transzparensebb tárgyalásokkal folytassák az útkeresést. Tény, hogy örültünk, hogy egy szélesebb fórumon sikerülhet megegyezni az együttműködésről, a közvélemény is így reagált rá. Ez pozitívum és erre nem tudott a Híd pozitívan reagálni. 

mozes

 

Ebben a kérdésben megy a kölcsönös egymásra mutogatás. Ha március elsején megszűnik a magyarok képviselete a szlovák parlamentben, hol kell majd keresni a felelősöket?

Ezzel kapcsolatban pontosan látni a két narratívát. Az egyik az összeesküvés-elméletekről szól, a másik a tényekről. A hidasok ősszel még nem mondták, hogy Budapest miatt nem lett megegyezés. Akkor csak arról volt szó, hogy ha elutasítjuk a Smert, utasítsuk el az OĽaNO-t is. Mondtuk, hogy akkor nem lenne koalíciós potenciálunk. Időközben jöttek a konspiratív elemek a magyarázatukba. Én a tényeknél maradnék: a Híd nyáron elutasította a választási pártot az MKP-val, augusztusban a koalíciót is. Ha akkor rábólint a Híd, nincs az Összefogás, mi most nem beszélgetünk. Szeptember elején kijelentették, egyedül indulnak a választáson, akkor mondott le Sólymos László alelnöki posztjáról. Októberben pedig érkezett a tárgyalódelegáció, mely nem tudta elengedni a Smer kezét, ezért szakadtak meg a tárgyalások. Ezek a tények. Amit a Híd e köré kerekít, olcsó vádaskodás, ami nélkülöz bármiféle alapot, tényt és bizonyítékot. 

Ön is mondta, hogy utolsó pillanatban sikerült bejegyeztetni a pártot. Ez azonban a kampányon nem látszódik: masszív a kampány, legyen szó akár az online, akár az offline kampányról. Ki finanszírozza mindezt?

Más pártokkal összehasonlítva, az Összefogás a kanyarban sincs. Novemberben a memorandumban lefektettük, hogy a központi kampány 900 ezres összegét a három szubjektum adja össze, és kölcsön formájában érkezik a számlára, ez transzparens módon látható is. A jelöltek rövid távú hitel formájában adtak bele, ezt majd tavasszal az állami dotációból visszakapják. 


Bugár Béla az Új Szónak adott interjúban azt mondta, „tudom, milyen kapcsolatban állnak az Összefogás tagjai közül néhányan Világival.” Háttérbeszélgetések alapján állítja, az Összefogás mögött Világi Oszkár áll. Így van?

Ez egy újabb összeesküvés-elmélet Bugár részéről. Ősztől zajlik a vádaskodás, nincs hét, hogy ne támadná az ellenzéket, a médiát, hogy ki mindenki tehet a hazai társadalmi feszültségről, a saját felelősségét azonban nem veszi észre. Amikor a koalíciós társaik és saját politikusainak a bizonyított ügyeiről kérdezik, mindig azt mondja, hogy ő pletykákkal nem foglalkozik. Velünk kapcsolatban azonban megalapozatlan vádaskodásokkal jön elő. Az önöknek adott interjúban el is ismerte, hogy erre semmilyen bizonyítéka nincs. Az elméleteinek semmilyen alapja sincs, de nem szeretnék tovább vele foglalkozni, Bugár Béla az érdemeivel és politikai bűneivel együtt a szlovákiai magyar múlt része, nem a jövőé. 

A vasárnapi DAC–Senica meccsen mégis az Összefogás kampánydala szólt, annak eredeti előadójának előadásában. Miért engedné be Világi az Összefogás kampánydalát a stadionjába, ha semmi köze a párthoz?

Nem tudtam, hogy ez a dal megszólalt vasárnap a meccsen. Az, hogy Világi kit hív meg és az mit fog előadni, az ő dolga. Az Északi szívek végigszántotta az internetet, a megjelenése utáni első napokban 300 ezren látták és hallgatták meg, népszerű dal. Ha ő jónak látta, hogy a meccs elején ez elhangzik, abba nekem nincs beleszólásom, hiszen a szerzője és a jogtulajdonosa nem én vagyok. 

Beszélünk itt összefogásról, olyan emberekről, akik e nélkül nem kerültek volna egy listára, az ügynökségek azonban továbbra is bejutási küszöb alatt mérik az MKÖ-t, holott egy lista szinte biztos, hogy bejutott volna a parlamentbe. Ennek fényében is megérte bejegyeztetni az Összefogást, és kockára tenni a magyar képviseletet?

A bejegyeztetés mindenképpen pozitívum, hiszen anélkül nem is indult volna el semmi. Az, hogy egy MKP–Híd közös lista hány százalékon állt volna, hipotetikus kérdés, ilyen mérést nem láttunk. A felméréseket tekintve óvatos lennék, ugyanis az országos választásokon az utóbbi 5-6 évben a Smert és a Hidat mindig felülmérték, utóbbit 2-3 százalékponttal. Ezt a tavalyi európai parlamenti választás és az államfőválasztás is bizonyítja. Ezért ha őket a korábban ismertetett felmérésekben a küszöb alatt mérték, garantált szavazatkidobás rájuk voksolni, mert reálisan még annyijuk sincs.

mozes

 

Egy felmérés alapján a Híd-szavazók egy részének szimpatikus az MKÖ is. Hogyan próbálta meg az MKÖ magához csábítani őket?

Eleve az, hogy listánkon volt hidas vagy Híd-közeli emberek szerepelnek egy gesztus az irányukba, bizonyítva, komolyan gondoljuk az összefogást. A Híd választói mindig is az együttműködést akarták, és szerettek pragmatikusan dönteni és kormányban lenni. Bugár Béla szokta mondani, hogy nem elég ordibálni a pálya széléről, hanem fel kell menni a pályára. Igaza van. Mi a pályára fel fogunk menni, és ha a narancsmezes barátaink véletlenül ott lennének, csak a lelátóról fognak integetni, hiszen koalíciós potenciálja csak az Összefogásnak van. A Hidat a legerősebb jobboldali párt, az OĽaNO kizárta az együttműködésből, tehát a rájuk adott szavazat duplán kukába kerül. 

És mit tett az MKÖ azért, hogy a déli járásokban megnőjön a szavazáson való részvétel és megmozdítsa azokat, akik nem szoktak szavazni járni?

Van egy erős mobilizációs kampányunk, az Összefogás részéről intenzív onlinekampány folyik. A fő feladatunk, hogy fiatalokat szólítsunk meg, és olyanokat, akik egyik magyar pártra sem akarnak már szavazni.

Mi lesz az MKÖ-vel, ha nem szerez 5%-ot, és nem jut be a parlamentbe?

Ez hipotetikus kérdés, mert be fog jutni. A mi szándékunk, hogy egységes magyar képviselet legyen, az eredménytől függetlenül az egység útján kell továbbmenni. Nálunk az ajtók nyitottak lesznek március elseje után is. Véget kell vetni a megosztottságnak, ez tartja leginkább távol a magyarokat a választástól.

Mi az lesz Összefogással?

Ezt majd meglátjuk a választás eredményeinek tükrében, addig minden csak spekuláció lenne. A cél továbbra is az, hogy egységes legyen az érdekképviselet, és hogy a következő választáson már csak egy magyar lista induljon.

Ön a Pozsonyi Magyar Szakkollégium éléről, az Új Szó kommentátoraként egyenesen pártelnökként lépett be a politikába. Marad a választás után is?

Erről a választók fognak dönteni, én optimista vagyok. A 420 ezer szlovákiai magyar választótól össze kell jönnie 150 ezernek a magyar listára. Nem a Híd az ellenfél, hanem a közöny. Ha bízunk magunkban és elhisszük, hogy sikerül, akkor meglesz! 

Hol látja magát és az Összefogást négy év múlva?

Négy év múlva már csak egy listának kell indulnia, amelyen valószínűleg ott leszek, de nem az én személyem a lényeg, hanem hogy az embereknek négy év múlva ne kelljen dilemmázniuk, kire szavazzanak. Ezzel a választókedv is nőhet. Ezen az úton indulhatunk el február 29-én. 

Bevezető
Pozsony |

A választás előtt néhány nappal Mózes Szabolccsal, a Magyar Közösségi Összefogás, valamint az ötödikként megalakult szlovákiai magyar párt elnökével beszélgettünk a kezdetekről, a célokról, az esélyekről és a jövőről.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szalay Hajnalka
Pacni a forgatókönyvön
Pacni a forgatókönyvön Holop Zsolt 2020. 02. 19., sze - 17:29
poliacik
Friss ikon
Off
Törzs

Meg Marián Kočner és a kormánypárti politikusok, különösen a Ficóék holdudvarába tartozó közszereplők felháborító kapcsolatáról. Hatásosnak vélt tervet kotyvasztottak. Gyorsított eljárásban indítványozták a 13. nyugdíj törvénybe iktatását és a családi pótlék megduplázását. Tizenkét éve vannak hatalmon, bármikor előrukkolhattak volna ezekkel a jóléti javaslatokkal, de eddig csak ígérgettek, legfeljebb aprópénzzel emelték a juttatásokat. Most viszont bevetették a csodafegyvert.
Cinkost könnyen találtak, hiszen Andrej Danko és pártja az ötszázalékos parlamenti küszöb körül billeg. Ráadásul még Ján Slota is belecsapott a sztrapacskába. Videóüzenetében az utódját tette felelőssé azért, hogy „egyre nagyobb Orbánék befolyása Dél-Szlovákiában”. Emiatt a volt pártelnök – most talán józanul – arra szólította fel a híveit, hogy inkább Štefan Harabinra voksoljanak, csak ő az igaz hazafi. 

A várható bukástól berezelt Danko két feltétellel adta be derekát a Smernek: jövő évtől a 3,5 tonnásnál könnyebb járművek vezetői ne fizessenek sztrádamatricát, és a parlament végre utasítsa el az Isztambuli Egyezményt. A Smer mindkettőre bólintott, habár az utóbbi követelés miatt a kormány politikai bukfencre kényszerült. Ugyanis a Pozsony által aláírt nemzetközi szerződésre más kormány sem mondhat nemet, ahogy Pellegriniék tették nemrég. Csak a törvényhozás utasíthatja el. Az ingyenes sztrádahasználat elmeszüleményétől meg égnek áll minden közgazdász haja. 
Danko sebtében összehívta a parlament rendkívüli ülését, Fico pedig elégedetten integetett a bársonyszékéből Kotlebáéknak és a szerepzavarba került Ľubonír Galko csapatának, mert az ő szavazataikkal lett határozatképes a törvényhozás. 

Sínen vagyunk, gondolhatta az exkormányfő, aki biztosra vette, hogy a Híd távolmaradása ellenére a törvénytervezetek zöld utat kapnak. Aztán már Zuzana Čaputová következne, akinek a parlamenti határozat kézbesítése után 15 napja van arra, hogy aláírja a dokumentumokat – de ez szinte kizárt. Ugyanis kifogásaival együtt visszaküldheti a megfontolásra a testületnek. Kérdés, mikor teszi meg. Ha február 29-e előtt, akkor esetleg újabb rendkívüli ülésen megtörhetnék az elnöki vétót. Legvalószínűbb azonban, hogy kivárná a törvényes határidőt, s akkor ezeket az indítványokat az új összetételű parlament napirendre sem köteles tűzni. Fico azzal számolt, hogy ha netán az első változat válik valóra, akkor diadalittasan harsoghatja, mennyi pénzzel akarják segíteni a rászorulókat. Ha az elnök asszony kivárna a döntéssel, akkor meg őt tenné felelőssé, hogy kútba esett a jóléti tervük. Szinte tökéletesnek tűnt tehát a Smer forgatókönyve, mégis került rá egy pacni.

Még nem tudni, mi lesz a tragikomédia vége. A PS/Spolu képviselői keddtől akadályozzák az ülés megtartását, mert szerintük törvénytelenül hívták össze a rendkívüli parlamenti ülést, ezért alkotmánybírósági döntést kérnek.

És választási korrupcióval vádolják a Smert és az SNS-t. Talán még Danko sem tudja, hogyan vezényelhetné le a rendkívüli ülést. A moratórium miatt pedig nincsenek közvélemény-kutatások, így már csak a jövő szombati választáson derül ki, milyen hatása volt a Smer és az SNS indítványainak. 
Vajon a kétmilliónyi nyugdíjas, továbbá a sok fiatal családos közül hányan azonosulnak a parlamentben tiltakozó képviselőkkel, akik szerint valóban megilletné őket a jelenleginél több támogatás, de erről nem másfél héttel a választás előtt, és főleg nem szavazatszerzési szándékkal kell határozni.

Bevezető

Nyilván sokat törhették a fejüket a Smer politikai boszorkánykonyhájában amiatt, hogy a kampányhajrában miként lehetne megállítani támogatottságuk lassú, de nem jelentéktelen csökkenését. Milyen témát dobjanak be a közbeszédbe, amellyel elérik a célt: legalább részben elvonják a figyelmet Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásának évfordulójáról. 
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szilvássy József
Správy SME

Aktuality


Voľby
do Národnej rady Slovenskej republiky

Informácie pre voliča

I

Dátum a čas konania volieb

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa konajú v sobotu 29. 2. 2020 od 7:00 do 22:00 h.

II

Právo voliť

Právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky má občan Slovenskej republiky,
ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov veku a nenastala u neho prekážka práva voliť.

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

III

Právo byť volený

Za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky môže byť zvolený občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 21 rokov veku a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Prekážkou práva byť volený je

Ÿ   výkon trestu odňatia slobody,

Ÿ   právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené,

Ÿ   pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

IV

Spôsob voľby

Volič môže voliť na území Slovenskej republiky

Ÿ   vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, alebo

Ÿ   v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu.

Volič môže voliť mimo územia Slovenskej republiky poštou, ak

Ÿ   nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a bol na základe žiadosti zapísaný do osobitného zoznamu voličov,

Ÿ   má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia a o voľbu poštou požiada obec, v ktorej má trvalý pobyt.

V

Hlasovací preukaz

Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v deň konania volieb nebude môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, môže požiadať obec svojho trvalého pobytu o vydanie hlasovacieho preukazu. Obec na základe žiadosti voličovi vydá hlasovací preukaz a zo zoznamu voličov ho vyčiarkne s poznámkou o vydaní hlasovacieho preukazu.

Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku.

 

Volič môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu

osobne,

najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb (t.j. najneskôr 28. 2. 2020) v úradných hodinách obce.

Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne.

v listinnej forme tak,

aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola doručená obci najneskôr 15 pracovných dní predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 10. 2. 2020),

elektronicky (e-mailom) tak,

aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola doručená obci najneskôr 15 pracovných dní predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 10. 2. 2020). Obec na tieto účely zverejňuje na svojom webovom sídle elektronickú adresu na doručovanie žiadostí. Ak obec nemá webové sídlo, zverejní elektronickú adresu na doručovanie žiadosti na úradnej tabuli obce.

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi

Ÿ   meno a priezvisko,

Ÿ   rodné číslo,

Ÿ   štátnu príslušnosť,

Ÿ   adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu),

Ÿ   korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľom

možno požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 28. 2. 2020).

Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi

Ÿ   meno a priezvisko,

Ÿ   rodné číslo,

Ÿ   štátnu príslušnosť,

Ÿ   adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu).

Obec zašle hlasovací preukaz voličovi na adresu trvalého pobytu, ak v žiadosti neuvedie inú korešpondenčnú adresu, najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti. Obec zašle hlasovací preukaz na adresu uvedenú v žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“.

Ak volič v písomnej žiadosti alebo elektronickej žiadosti uvedie, že hlasovací preukaz prevezme iná osoba, musí v žiadosti uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu. Táto osoba je povinná prevzatie hlasovacieho preukazu potvrdiť svojím podpisom.

VI

Voľba poštou

Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia

Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia, môže požiadať obec trvalého pobytu o voľbu poštou, a to

písomne (v listinnej forme) tak,

aby žiadosť o voľbu poštou bola doručená na adresu obce (obecného úradu) najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 10. 1. 2020)

Na žiadosť doručenú po ustanovenej lehote sa neprihliada.

 

elektronicky (e-mailom) tak,

aby žiadosť o voľbu poštou bola doručená na elektronickú adresu obce najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 10. 1. 2020).

Na žiadosť doručenú po ustanovenej lehote sa neprihliada.

Žiadosť o voľbu poštou musí obsahovať tieto údaje o voličovi:

Ÿ meno a priezvisko,

Ÿ rodné číslo,

Ÿ adresu trvalého pobytu,

Ÿ adresu miesta pobytu v cudzine.

Ak žiadosť spĺňa zákonom ustanovené náležitosti, obec zašle najneskôr 35 dní predo dňom konania volieb voličovi, ktorý požiadal o voľbu poštou, na adresu miesta pobytu v cudzine

Ÿ obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce,

Ÿ hlasovacie lístky,

Ÿ návratnú obálku (označenú heslom „VOĽBA POŠTOU“ vypísanou adresou obce ako adresáta a adresou voliča ako odosielateľa,

Ÿ poučenie o spôsobe hlasovania.

Po vykonaní hlasovania (podľa poučenia o spôsobe hlasovania) vloží volič hlasovací lístok do obálky opatrenej odtlačkom úradnej pečiatky obce a zalepí ju. Zalepenú obálku vloží do návratnej obálky, ktorú odosiela. Výdavky spojené so zaslaním návratnej obálky poštou hradí odosielateľ.

Do výsledku hlasovania sa započítavajú hlasy na hlasovacích lístkoch, ktoré boli doručené obci trvalého pobytu voliča najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb (t.j. najneskôr 28. 2. 2020).

***

Ďalšie informácie k voľbám do Národnej rady Slovenskej republiky sú uverejnené na webovej stránke

www.minv.sk/?volby-nrsr

Zriaďovateľ Materskej školy v výchovným jazykom maďarským - Óvoda

 

v y h l a s u j e podľa ustanovenia § 3 a § 4 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve

a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a ustanovenia § 5 zákona č. 552/2003 Z.z.

o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov

 

 

VÝBEROVÉ KONANIE

 

na obsadenie funkcie

riaditeľa/-ky  Materskej školy v Kapušianskych Kľačanoch

 

 

Požadované kvalifikačné predpoklady pre uchádzačov:

- odborná a pedagogická spôsobilosť požadovaná pre materské školy v zmysle vyhlášky MŠ SR č.          437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady  a osobitné kvalifikačné požiadavky  pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,

- najmenej päť rokov pedagogickej praxe,

- dosiahnutie kariérneho stupňa pedagogický zamestnanec s atestáciou podľa zákona č. 317/2009 Z. z.

 

Iné kritériá a požiadavky:

- znalosť školskej legislatívy a základná znalosť problematiky riadenia školy,

- znalosť v oblasti pracovno – právnych a ekonomických vzťahov,

- komunikatívnosť,

- riadiace a organizačné schopnosti,

- osobné a morálne predpoklady,

- zdravotná spôsobilosť na prácu podľa §10 zákona NR SR č.317/2009 Z. z.,

- spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom styku,

- práca s počítačom (práca s internetom, Excel, Word, PowerPoint a iné.),

- bezúhonnosť, spoľahlivosť, samostatnosť, flexibilita, komunikatívnosť.

 

Zoznam dokladov, ktoré účastník predkladá do výberového konania:

- prihláška do výberového konania,

- profesijný životopis,

- overené kópie dokladov o vzdelaní,

- doklad o bezúhonnosti – výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace,

- potvrdenie o odbornej a pedagogickej praxi,

- písomne spracovaná koncepcia pre príslušnú materskú školu,

- súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby výberového konania podľa zákona č.   122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.

 

Prihlášky zasielajte do 31. 03. 2020 na adresu:

Obecný úrad Kapušianske Kľačany, 079 01 Kapušianske Kľačany 27

Obálku označte: „Výberové konanie – riaditeľ MŠ“.

                            „ Neotvárať „

 

Vyhlasovateľ výberového konania si vyhradzuje právo nezaradiť do výberového konania uchádzačov, ktorí nespĺňajú požadované podmienky. Uchádzačom, ktorí splnia podmienky, bude termín a miesto výberového konania oznámený písomne najmenej 7 dní pred jeho konaním.

 

V Kapušianskych Kľačanoch, dňa 11. 12. 2019

 

..............................

                                          Starosta obce 

REGIONÁLNA VETERINÁRNA A POTRAVINOVÁ SPRÁVA MICHALOVCE

                                     OZNAM
CHOVATELIA OŠÍPANÝCH V OBCI KAPUŠIANSKE KĽAČANY SÚ POVINNÍ NAHLÁSIŤ KAŽDÚ UHYNUTÚ ALEBO CHORÚ OŠÍPANÚ A DOMÁCU ZABÍJAČKU NA TELEFÓNNE ČÍSLO: 6870411, 0918 409 458

TAKTIEŽ PLATÍ PRÍSNY ZÁKAZ PREMIESTŇOVANIA OŠÍPANÝCH BEZ POVOLENIA RVPS MICHALOVCE.

V PRÍPADE NENAHLÁSENIA, CHOVATEĽOVI HROZÍ POKUTA DO VÝŠKY 1000 EUR.

(podľa § 48 ods. 5 písm. a Zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti)

POVINNOSŤ PLATÍ DO ODVOLANIA.

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.