Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je nedeľa , 15. september 2019, meniny má Jolana , zajtra Ľudmila
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
augseptember 2019okt
poutstštpisone
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Počasie
Správy Új szó
Gyenge meccs és döntetlen Komáromban
Gyenge meccs és döntetlen Komáromban Lencsés Zoltán 2019. 09. 15., v - 18:09
foci
Friss ikon
Off
Törzs

A kieső helyen álló kassaiak ellen a komáromi csapat esélyesként léphetett pályára, de a vendégek a szervezettségüknek köszönhetően egy ponttal távozhattak. A mérkőzés gyenge színvonaláról Jozef Olejník is szót ejtett lapunknak.

„Ez a mérkőzés kevés örömet szerzett a kilátogató nézőknek. Problémáink akadtak a támadások felépítésével, és a befejezéseknél sem voltunk elég határozottak. Voltak ugyan helyzeteink, és nyerhettünk is volna, de sajnos nem tudtunk igazi ziccerbe kerülni. A vendégcsapat jól szervezett együttes benyomását keltette, ezért el kell ismernem, hogy a döntetlen igazságosˮ – mondta a komáromiak 45 éves vezetőedzője.
 
A KFC ezzel már sorozatban a negyedik mérkőzésén maradt nyeretlen, ráadásul ezeken a meccseken összesen csak két gólt tudott szerezni. Olejník azonban tagadja, hogy emiatt frusztrált lenne a hangulat a csapatnál. „Úgy gondolom, hogy figyelembe kell venni ennek a csapatnak az átlagéletkorát, ami nagyon alacsony. Tény, hogy nagyon szeretnénk, ha több pontunk lenne, de emiatt nem vagyunk frusztráltak. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező fordulókban javulni fog a teljesítményünk, és elkezdünk pontokat szerezni.ˮ

Mivel a Podbrezová szombaton győzni tudott, a komáromiak ezzel a döntetlennel a kilencedik helyre csúsztak a tabellán. A következő fordulóban ismét hazai pályán játszanak, szombaton a tabella második helyén álló besztercebányaiakat fogadják.

Bevezető
Komárom |

A komáromi KFC egy nem túlságosan élvezetes mérkőzésen játszott 0:0-s döntetlent a kassaiak ellen a II. labdarúgóliga 9. fordulójának mérkőzésén.

Település / hely
Komárom
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Lencsés Zoltán
VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak
VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak Bőd Titanilla 2019. 09. 15., v - 17:53
gombos norbert
Friss ikon
Off
Törzs

Pénteken nagy meglepetésre a legjobb szlovák salakos teniszező, Martin Kližan 6:2, 7:6-ra elbukta a saját meccsét a svájciak második számú játékosa, a világranglistán 286. helyen álló Sandro Ehrat ellen. A nap második meccsén azonban Andrej Martin remek teljesítményt nyújtva, 6:2, 4:6, 7:5-re legyőzte a svájciak első számú játékosát, Henri Laaksonent, így az első nap után 1:1 volt az állás. 

Szombaton a párossal folytatódott az összecsapás. A Filip Polášek, Igor Zelenay páros könnyedén verte a Laaksonen, Jerome Kym duót. A csupán 16 éves Kym Marc-Andre Hüsler helyére került a párosba, ám beállítása nem bizonyult jó döntésnek Severin Lüthi kapitánytól, hiszen Kym volt az, aki a szlovákok meccslabdájánál kettőshibát ütött, így a szlovákok 6:3, 6:3-ra könnyedén nyertek. A Polášek, Zelenay páros az egész mérkőzésen magabiztosan teniszezett. Mindkét játékos nagyon jól fogadta a svájciak szerváit, és a hálónál is kiválóan röptéztek.

„A döntő pillanat az volt, amikor a második szettben 3:2-es vezetésünknél három bréklabdát is hárítani tudtunk. Laaksonen nem nagyon játszik párost, a fiatal Kymet pedig még egyszer sem láttuk teniszezni, így kellett egy kis idő, mire kiismertük őket. Igorral nagyon jól kiegészítettük egymást” – nyilatkozta a meccs után Filip Polášek.

A nap második meccse a tervek szerint a Kližan–Laaksonen mérkőzés lett volna, ám Dominik Hrbatý kapitány Kližan helyett Gombos Norbertnek szavazott bizalmat, aki meg is hálálta ezt. 

A nádszegi származású teniszező nagyon simán, 50 perc alatt 6:1, 6:1-re verte Laaksonent. Gombos az első pillanatoktól kezdve dominált a pályán, már az első szerváját elvette a svájcitól. A szlovákiai teniszező remekül adogatott, jól fogadott, és megfelelő hosszúságúak voltak a labdái. Ezzel szemben Laaksonen – akinek ez már a harmadik meccse volt a hétvégén – fáradtan mozgott, lábbal már nem ért oda Gombos labdáira, ezért sok hibát vétett. A második szettben Gombos pillanatok alatt elhúzott 5:0-ra, és a végén sem remegett meg a keze, azonnal az első meccslabdáját kihasználta. 

„Nagyon örülök, hogy én szereztem meg a továbbjutást érő harmadik pontot. Az előző két meccsemet elvesztettem a Davis-kupában, így még inkább meg akartam nyerni ezt a mostanit. Dominik Hrbatý már reggel jelezte, hogy úgy eddzek, mintha pályára lépnék. A páros után pedig kérdezte, hogy készen állok-e, én pedig azonnal bólintottam” – mondta a meccs után Gombos Norbert, akit csapattársai, Kližan és Martin élő adásban öntöttek nyakon vízzel a tévés interjúja során.

Gombos ezt megelőzően 2017-ben tudott mérkőzést nyerni a Davis-kupában, akkor a lengyelek ellen mindkét egyesét megnyerte.
„Mindig jó, ha úgy lépsz pályára, hogy tudod, 2:1-re vezet a csapat, ez Norbit is feldobta. Nagyon szépen játszott Laaksonen ellen. Türelmes volt a labdamenetek alatt, nem akart mindenáron nyerőt ütni. Laaksonen a páros után fáradt volt, mégis neki kellett volna diktálnia a tempót, emiatt nagyon sok hibát vétett” – értékelte Hrbatý a győzelmet. (mgy, TASR)

Bevezető

A szlovákok a nádszegi származású Gombos Norbert győzelmének is köszönhetően 3:1-re legyőzték Svájc csapatát a tenisz Davis-kupában Pozsonyban, így jövő márciusban Szlovákia selejtezőt vívhat az év végi madridi döntőért. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
A vers mint szellemi kihívás
A vers mint szellemi kihívás Juhász Katalin 2019. 09. 15., v - 16:58
Tőzsér Árpád
Friss ikon
Off
Törzs

Kezdjük azzal, hogy sokak szerint nem mérvadó, hány éves az alkotó, ha egy-egy művet értékelünk. Én mégis szeretek utánanézni, mert úgy gondolom, az életpálya során született alkotások – amellett, hogy az odafentről kapott tehetséget és az addig felhalmozott tudásanyagot rendezi egyedi formába a szerző – kimerevített pillanatképek. Nyomokban akkor is tartalmaznak impresszionista vonásokat, ha tudatosan kerülni szeretné őket az alkotó. Lehet, hogy pár hónap múlva, egy új élmény, tapasztalat hatására teljesen másként közelítené meg az adott témát. Persze minden szerzőnek „jogában áll” változtatni, másképp játszani egy mostani koncerten azt, amit húsz éve rögzített lemezre, vagy kötetbe rendezéskor átírni valamit, amire megváltozott a rálátás szöge. 
Tőzsér Árpád tudtommal nem ilyen újragondolós típus, felvállalja korábbi gondolatait, érzéseit, illetve minden szempontból érdeklődve figyeli korábbi önmagát. Aki ismeri több kötetben megjelent naplóit, azt is tudja, hogy semmit sem rejt véka alá, olyan információkat is megoszt magáról, amikre senki sem számít. 
Szóval Tőzsér, a huszadik és huszonegyedik század magyar költészetének egyik legfontosabb alakja jelenleg 84 éves. Nyolcvan felett a költők már nem igazán jelentkeznek fontos kötetekkel, az új színek, nézőpontok megjelenése pedig még ennél is ritkább. Tőzsér viszont úgy tud megújulni, hogy közben ugyanaz marad. 
Előző, 2016-os verskötetéért, az Imágókért Madách-díjat kapott, vagyis az volt az év legjobb hazai magyar kötete. Idén pedig Lélekvándor címmel adta közre még újabb verseit. Ha azt mondanám, az Imágókat is túlszárnyalta benne, nem biztos, hogy pontos lennék, mert ezek más jellegű versek. Határokat döntögetők, merészek, elgondolkodtatók, tele kulturális utalásokkal. Ez utóbbi ugyan eddig is jellemző volt Tőzsérre, de most azt boncolgatja, hogy az ősi mítoszok megismétlődnek, hogy életünk egy örök körforgás része. Heródiás ugyanolyan távolságra van tőlünk, mint „Szorel Gyula” (a Vörös és feketéből), John Milton lánya, Deborah pedig jól megértené magát mondjuk Foucault-val. 

a
A szerző önmagát egyfajta megfigyelői, krónikási pozícióba helyezi, amellett, hogy nyakig benne van a történésekben. És gondol a majdani reflexiókra is, a kritikusoknak például egészen egyértelmű üzenetet dolgoz bele egyik versébe:

„a szerző-mű kapcsolat már rég nem az apa és fiú meghitt, roman / tikus viszonya, hanem inkább Frankensteiné és ször / nyeteg teremtményéé, felváltva üldözik egymást, tör / nek egymás életére. A teoretikusok meg kapnak az / alkalmon, s a szerzőt, aki szerintük zavaró tényezője / az irodalomnak, mint az elme a filozófiának, kiiktat / ják az emberi kommunikációból: a szerző meghalt, / hirdetik frankensteini vigyorral. Így hát teljesen / mindegy, ma merre indulok egy tegnap felvázolt epi / kai-drámai-lírai helyzetből, ha szerencsém van, min / denképp beérek a mű Rómájába” (Heródiásról, a befejezések lehetetlenségéről és Mallarmé kockás sáljáról). 
Érdemes megfigyelni a tagolást is. A kötet több versére jellemző a sorok rendkívül szabad kezelése: a szerző ott töri meg a sort, ahol a vizualitás kívánja, nem „faltól falig” fut a szöveg, hanem csak majdnem, mintha azt jelezné, hogy ne hagyjuk magunkat befolyásolni, mert minden ott folytatódik és ott ér véget, ahol mi akarjuk. 
Formailag egyébként rendkívül változatos a kötet, a gondolatritmus által mozgatott versek mellett bőven vannak rímesek, mindenféle képlet és kunszt, felsorolni sem győzném. A témák is változatosak. Egyszerre kedves és elgondolkodtató gegek (Vörös és fekete, A három Dezső, Piroska szerelme – apokrif strófák a Toldi szerelméhez), filozófiai kérdések történetbe ágyazva (XXXVI. fejezet, amelyben Maurice d'Esparvieu az őrangyaláról és az Isten-Sátán metamorfózisról elmélkedik), létösszegző versek (Születésnapi vers október 6-ra, mindazoknak, akik e napok születtek, Kis Testamentum, Az átlátszó patkány), illetve e három kategória keveréke (Üvöltés – egy bányamérnök-költő naplójából) kínál szellemi kihívást az olvasónak. E vékony, 72 oldalas kötet „feldolgozása” emiatt egy hétig is eltart, de csak akkor, ha közben semmi mást nem kényszerül olvasni vagy írni az ember. 
A formai játékosság gyakran izgalmas ellentétbe kerül a mondanivalóval, és az összecsapásból mindig ez utóbbi kerül ki győztesen. Közben élő személyek is összekapaszkodnak irodalmi alakokkal, és nem az a fontos, ki létezett valójában, és kit szült emberi fantázia. 
A kötet talán legfontosabb hozadéka, hogy ez a rendkívül művelt, intuitív költő a maga bölcseletének koordinátái és lírai univerzuma szerint emeli ki, mutatja fel és formálja át a mitologikus motívumokat, toposzokat. Plasztikus, erőteljes képei néhol statikus, másutt drámaian mozgalmas költői eszközök révén mély gondolatokat közvetítenek, de sohasem szócsőként, hanem tökéletesen belesimulva a mítosz struktúrájába. 
A mítoszok alkalmasak rá, hogy az alkotó ember rájuk támaszkodva fogalmazza meg mondanivalóját. Ez persze nem újdonság, a fél világirodalom példa rá. Ám csak kevesen képesek ennyire szervesen, magától értetődő módon összeolvasztani a mitológiát és a költészetet. 

Tőzsér Árpád: Lélekvándor. Kalota Művészeti Alapítvány – Napkút Kiadó, Budapest, 2019, 72 oldal.

Bevezető

Tőzsér Árpádra tökéletesen illik T.S. Eliotnak a metafizikus költőtípusra vonatkozó megállapítása, aki „műveltségét beépítette az érzékelésmódjába”. Új verseinek zöme nem adja könnyen magát, az élmény azonban megéri a befektetett olvasói energiát.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Juhász Katalin
Správy SME

Aktuality

Zriaďovateľ Materskej školy v výchovným jazykom maďarským - Óvoda

 

v y h l a s u j e podľa ustanovenia § 3 a § 4 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve

a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a ustanovenia § 5 zákona č. 552/2003 Z.z.

o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov

 

 

VÝBEROVÉ KONANIE

 

na obsadenie funkcie

riaditeľa/-ky  Materskej školy v Kapušianskych Kľačanoch

 

 

Požadované kvalifikačné predpoklady pre uchádzačov:

- odborná a pedagogická spôsobilosť požadovaná pre materské školy v zmysle vyhlášky MŠ SR č.          437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady  a osobitné kvalifikačné požiadavky  pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,

- najmenej päť rokov pedagogickej praxe,

- dosiahnutie kariérneho stupňa pedagogický zamestnanec s atestáciou podľa zákona č. 317/2009 Z. z.

 

Iné kritériá a požiadavky:

- znalosť školskej legislatívy a základná znalosť problematiky riadenia školy,

- znalosť v oblasti pracovno – právnych a ekonomických vzťahov,

- komunikatívnosť,

- riadiace a organizačné schopnosti,

- osobné a morálne predpoklady,

- zdravotná spôsobilosť na prácu podľa §10 zákona NR SR č.317/2009 Z. z.,

- spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom styku,

- práca s počítačom (práca s internetom, Excel, Word, PowerPoint a iné.),

- bezúhonnosť, spoľahlivosť, samostatnosť, flexibilita, komunikatívnosť.

 

Zoznam dokladov, ktoré účastník predkladá do výberového konania:

- prihláška do výberového konania,

- profesijný životopis,

- overené kópie dokladov o vzdelaní,

- doklad o bezúhonnosti – výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace,

- potvrdenie o odbornej a pedagogickej praxi,

- písomne spracovaná koncepcia pre príslušnú materskú školu,

- súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby výberového konania podľa zákona č.   122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.

 

Prihlášky zasielajte do 30. 11. 2019 na adresu:

Obecný úrad Kapušianske Kľačany, 079 01 Kapušianske Kľačany 27

Obálku označte: „Výberové konanie – riaditeľ MŠ“.

                            „ Neotvárať „

 

Vyhlasovateľ výberového konania si vyhradzuje právo nezaradiť do výberového konania uchádzačov, ktorí nespĺňajú požadované podmienky. Uchádzačom, ktorí splnia podmienky, bude termín a miesto výberového konania oznámený písomne najmenej 7 dní pred jeho konaním.

 

V Kapušianskych Kľačanoch, dňa 28. 08. 2019

 

..............................

                                       Starosta obce 

REGIONÁLNA VETERINÁRNA A POTRAVINOVÁ SPRÁVA MICHALOVCE

                                     OZNAM
CHOVATELIA OŠÍPANÝCH V OBCI KAPUŠIANSKE KĽAČANY SÚ POVINNÍ NAHLÁSIŤ KAŽDÚ UHYNUTÚ ALEBO CHORÚ OŠÍPANÚ A DOMÁCU ZABÍJAČKU NA TELEFÓNNE ČÍSLO: 6870411, 0918 409 458

TAKTIEŽ PLATÍ PRÍSNY ZÁKAZ PREMIESTŇOVANIA OŠÍPANÝCH BEZ POVOLENIA RVPS MICHALOVCE.

V PRÍPADE NENAHLÁSENIA, CHOVATEĽOVI HROZÍ POKUTA DO VÝŠKY 1000 EUR.

(podľa § 48 ods. 5 písm. a Zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti)

POVINNOSŤ PLATÍ DO ODVOLANIA.

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.